0264 401393 / 0264 401394

Blog

Tu ți-ai găsit pasiunea?

Când realizezi care sunt talentele tale, ți-ai înțeles potențialul și reușești să le folosești într-un domeniu de activitate în care ai studiat, poți spune că ai găsit sensul vieții tale pe plan profesional. Unul dintre ”ingredientele” unei cariere de succes este pasiunea pentru domeniul ales, iar bucuria cu care trăim micile sau marile succese la job este greu de descris în câteva cuvinte.

Reperele care te-ar putea ajuta să afli cu ușurință dacă ți-ai găsit pasiunea pentru job vin din răspunsurile la întrebările de mai jos:
    Care ar fi acea activitate pentru care ai fi în stare să te trezești sâmbătă dimineață la ora 06:00, plin de energie și dornic să pui în practică tot ce știi sau să înveți lucruri noi? Aici nu e vorba despre a munci în weekend sau în afara programului de lucru, ci despre faptul că îți place atât de mult ceea ce faci, încât nici nu mai contează ce oră sau zi a săptămânii este.
    Ipotetic, dacă ai dispune de o sumă atât de mare încât n-ar mai fi nevoie să muncești deloc până la sfârșitul vieții, ai rămâne, în continuare, în domeniul în care lucrezi acum?
    Ai fi dispus să sacrifici din timpul de odihnă sau de relaxare, pentru oportunitatea de a lucra alături de specialiști care să îți împărtășească din cunoștințele lor?

Probabil deja intuiești cum ar răspunde la întrebările de mai sus un om pasionat de domeniul în care lucrează și cum ar răspunde cineva care vede job-ul doar ca pe o sursă de venit. Aici este diferența dintre pasiune și lipsa ei, iar asta se observă și într-o simplă discuție, dar și în performanța și calitatea muncii.

Dacă ți-ai ales deja drumul și nu te vezi lucrând în alt domeniu sau făcând alt job decât cel de acum, ești unul dintre puținele cazuri fericite. Când lucrezi cu pasiune, o faci cu drag, cu plăcere și cu bucurie, iar pentru că la fiecare job apar și provocări, pasiunea este cea care te va ajuta să găsești resursele necesare pentru a depăși obstacolele și a rămâne concentrat pe obiectivul tău.

Pasiunea este cea care te motivează să fii mai bun la job, să încerci să te autodepășești și să te perfecționezi în continuu, primind astfel recunoașterea colegilor, a managerului și a partenerilor de business – fie că vorbim de clienți, furnizori sau colaboratori.

Când muncești cu pasiune, nu simți nici trecerea timpului și nici dificultățile unei sarcini complexe, pentru că ești implicat în activitatea ta și îți găsești bucuria lucrând la un proiect și având în minte satisfacția pe care știi că o vei avea la final. În plus, rezultatele frumoase îți cresc încrederea în forțele tale și în valoarea ta de profesionist, chiar dacă ești la început de drum. Când pui pasiune în ceea ce faci, ești productiv și implicat și ești mult mai motivat să îți atingi obiectivul și să contribui la succesul echipei și al organizației din care faci parte.

Sunt unele voci care susțin că pasiunea nu ține de foame și că nu întotdeauna îți asigură un venit lunar satisfăcător. Poate fi adevărat, dar cine spune că, atât timp cât ți-ai găsit un domeniu de studiu sau de activitate, nu-ți poți face job-ul cu pasiune și cu bucurie? Aproape în fiecare zi avem ocazia să întâlnim profesionoști din toate domeniile de activitate, care își practică meseria cu dăruire și cu talent. Oare acestea să nu fie legate de pasiune? Cu siguranță sunt, pentru că altfel nu te poți implica, trup și suflet, în activitatea profesională.

Un exemplu foarte elocvent este Steve Jobs, fondatorul companiei Apple, care era recunoscut pentru pasiunea cu care lucra la fiecare produs, pentru atenția la diecare detaliu și pentru punerea în scenă a unui adevărat ”show” când prezenta fiecare nou produs dezvoltat de compania pe care o conducea. El spunea că: ”singura modalitate prin care poți face lucruri extraordinare este să iubești ceea ce faci.”

Așadar, încearcă să-ți găsești un dum profesional pe care să-l parcurgi cu pasiune și cu bucuria de a învăța și a performa, pentru a-ți asigura fericirea la job, aprecierea celor din jur și reușita în carieră.

Mult succes!

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • 696 Vizualizari
  • Imi place
  • 0 Nu imi place