0264 401393 / 0264 401394

Blog

Studenția ca profesie

Este clar că, la început de carieră, în cadrul unui interviu de angajare, nu ai cum să vorbești prea mult despre experiențele profesionale anterioare, astfel trebuie să prezinți într-o lumină pozitivă, alături de cine ești tu ca om, ce domenii de interes, care sunt principiile tale, care sunt valoriile tale, perioada studenției și implicarea în activitățile programelor și curriculei universitare.

Și da, vei convinge prin implicare și prin dorința de a înțelege un domeniu, prin a răspunde și a argumenta de ce te-ai aplecat mai mult asupra anumitor materii și ce te-a făcut să aprofundezi mai mult acele materii și, cu siguranță, trebuie să vorbești despre activitățile atât de grup (proiecte, ateliere, sesiuni științifice), cât și cele individuale, toate acestea conturând imaginea ta și profilul tău de candidat în acel proces de recrutare.

Activitățile de grup, în care vorbești despre proiect, despre rolul tău, despre cum au fost împărțite sarcinile, despre ce acțiuni ai întreprins pentru derularea optimă a proiectului și despre rezultatele obținute, mai mult, dacă au fost momente în care proiectul a suferit modificări, cum ai îmbrățișat aceste schimbări, ce strategii ai folosit pentru a vă alinia  - atât tu, cât și echipa - astfel încât să nu rămâneți blocați și să continuați acel proiect și, mai mult, trebuie să punctezi foarte bine ce ai învățat din acel proiect, ce ți-a rămas și ce vei aplica în activitățile tale viitoare, celebrul “lesson learned” care dă o imagine clară a obiectivismului și a dorinței continue de îmbunătățire.

Și despre activitățile individuale va trebui să vorbești, astfel încât intervievatorul să înțeleagă cum le-ai abordat, dacă ai avut un plan și cum l-ai construit, cum ai luat deciziile, în baza căror date și informații și cum ai acționat, care au fost rezultatele activităților întreprinse și ce te-ai gândit să îmbunătățești după acea experiență și aici vorbim despre studiul unei materii, despre participarea la o sesiune științifică, despre un curs care nu era preferatul tău, despre o materie care a necesitat un efort mai susținut și nu unul superficial, de un context în care a trebuit să iei decizii și al cărui rezultat depindea numai de tine.

Din toate aceste expuneri ale implicărilor tale, un intervievator poate trage concluzii despre potențialul tău de candidat. Va avea o listă pe care își va nota punctele tari, va nota ceea ce ar trebui să îmbunătățești, va nota unde nu ai fost sigur pe tine când ai luat anumite decizii și, mai mult, va crea un profil de candidat, care să ajute la potrivirea ta cu postul vacant în organizație și, mai ales, locul în echipă.

Studenția, perioada cursurilor universitare, este importantă și este folosită ca parte componentă în procesul de recrutare și selecție a a celor care sunt la început de carieră – ”entry level” și expusă într-un mod clar, direct, cu realizări și cu implicări în activitatea universitară, este un factor decisiv, alături de alte aspecte importante, în luarea deciziei de angajare.

Este foarte important să te pregatești pentru interviu, să poți oferi exemple concrete din timpul studiilor universitare, proiecte și acțiuni clare în care te-ai implicat, precum și cifre și realizări reale.
Cu siguranță, este importantă abordarea și aprofundarea anumitor materii, cursuri, ateliere și vor cântări considerabil atitudinea ta versus implicarea în studiu și motivarea în a te dedica unui domeniu profesional și a dezvolta o carieră de succes.

Și nu uita, nu ești nici primul și nici ultimul … toți am trecut prin acest proces și ține numai de noi cum ne îngrijim de începutul carierei profesionale, iar de cele mai multe ori începutul pentru rolul de specialist este studenția și perioada cursurilor universitare.

Este un mare plus și o importantă piatră de temelie in construirea unui parcurs profesional care să îți ofere satisfacții și care să îți creeze cadrul dezvoltării tale profesionale.

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • 521 Vizualizari
  • Imi place
  • 0 Nu imi place