0264 401393 / 0264 401394

Blog

Greșelile din CV care îi pot face pe angajatori să te ocolească

CV-ul este ”cartea ta de vizită”, conține primele informații pe care angajatorul le află despre tine și este documentul care îți poate obține o invitație la interviu sau care îl poate pune pe gânduri pe recrutor cu privire la o eventuală colaborare cu tine. Așadar, este important să acorzi atenția cuvenită întocmirii CV-ului, cu respectarea câtorva reguli esențiale.

Din fericire, platformele de recrutare ajută foarte mult, pentru că îți sugerează câmpurile în care ai de completat informațiile necesare angajatorului pentru a te cunoaște, însă, când îți scrii singur CV-ul, într-un format ”clasic” (de obicei, în Microsoft Word), sunt două aspecte importante, pe care trebuie să le ai în vedere la redactarea lui: forma (impresia generală) și conținutul.

Aspectul general este primul lucru pe care angajatorul îl observă
Suntem obișnuiți din școală cu ideea că, la examenele importante (Evaluare Națională, Bacalaureat), se acordă punctaj și pentru ”aspectul îngrijit al lucrării”. De ce nu am respecta această regulă și atunci când vine vorba despre CV-ul nostru?
Alege un font ușor de citit (Arial, Times New Roman, Calibri, Helvetica, Verdana) și păstrează-l pe tot parcursul CV-ului. Este în regulă ca numele tău să fie scris cu caractere îngroșate și puțin mai mari decât restul textului. Poți folosi caracterele îngroșate (”bold”) la denumirea secțiunilor din CV (Experiența profesională, Educație, Informații suplimentare), la numele angajatorului și titulatură, însă este recomandabil ca restul informațiilor să fie scrise cu font-uri de formă și dimensiune identică.

Când scrii CV-ul în limba română este indicat să folosești diacritice, aceeași regulă fiind valabilă și în cazul limbilor străine care folosesc caractere speciale (ö, ß, è, é, ô etc.), în acest caz fiind necesară instalarea în Word a tastaturii pentru respectiva limbă străină.

Dacă atașezi o poză, asigură-te că este una pe care o poți folosi în mediul profesional. Câteva aspecte pe care e bine să le ai în vedere când alegi poza: cămașă (cu sau fără sacou), luminozitate bună pe față și un fundal neutru, preferabil deschis la culoare. Nu uita să ”adaugi” un zâmbet discret și o privire încrezătoare. În nici un caz nu vei lăsa o impresie bună dacă atașezi o poză decupată de la un eveniment de familie (nuntă sau botez), cu ținută de seară sau, mai rău, de la o petrecere cu prietenii, eventual cu un pahar de alcool în față și o postură exagerat de relaxată.

Nu formula fraze lungi și complicate, care vor pierde atenția celui care îți citește CV-ul. Încearcă să te exprimi clar și concis în descrierea responsabilităților avute la job-urile anterioare sau în proiectele în care te-ai implicat. Astfel vei dovedi că ai capacitatea de a rămâne la subiect și de a sintetiza aspectele relevante, fără a divaga sau a te îndepărta de esența lucrurilor.
Este important ca CV-ul să fie bine structurat și să incluzi informațiile pe care angajatorii le caută – le poți afla în secțiunea următoare și încearcă să le ai în vedere când îți redactezi CV-ul.

CV-ul îl ajută pe angajator să te cunoască
Pentru a oferi angajatorului o imagine cât mai bună și mai completă despre tine, este necesar să incluzi în CV un set de informații care sunt considerate esențiale în evaluarea compatibilității dintre profilul tău de candidat și postul vacant.

Astfel, din CV-ul tău nu ar trebui să lipsească:
- datele tale de contact (numărul de telefon și adresa de mail)
- obiectivul profesional: câteva tipuri de roluri pe care le vizezi și calitățile pe care le ai și le poți folosi la job (capacitate de acumulare rapidă de cunoștințe, dorință de învățare, motivație pentru dezvoltare etc.)
- o scurtă listă a abilităților și competențelor tale
- experiența (care poate cuprinde voluntariate, internship-uri și proiecte în care te-ai implicat in timpul facultății, în vacanțe sau în timpul liber); aici vei include responsabilitățile avute și ar fi indicat să pui accent și pe eventualele realizări sau reușite
- informațiile despre diverse cursuri și/ sau certificări
- limbile străine cunoscute și nivelul de cunoaștere (începător, mediu sau avansat)
- programele software cunoscute și utilizate
- deținerea unui permis de conducere auto
- hobby-uri sau activități extra-curriculare

Odată trecute în CV informațiile de mai sus, reține că greșelile gramaticale și de ortografie sunt considerate ”erori capitale” de către unii angajatori. Un CV în care s-au strecurat mai multe erori are toate șansele să fie dat deoparte, iar candidatul să fie catalogat drept insuficient instruit sau neatent la detalii. După ce ai terminat de scris CV-ul, lasă-ți timp pentru a-l reciti cu maximă atenție sau chiar roagă un prieten sau un coleg să îl citească și să îl verifice, pentru a detecta eventuale erori care îți pot afecta șansele de a fi chemat la interviu.

Ai finalizat redactarea CV-ului, felicitări! Acum citește-l și recitește-l cu atenție, asigură-te că nu s-au strecurat erori și convertește-l/ exportă-l în format PDF, pentru a păstra așezarea în pagină și a te asigura că ajunge la angajator în forma dorită de tine.

Ține cont de acest set de reguli și recomandări, pune-le în aplicare și, cu siguranță, vei face o primă impresie bună, care îți va crește șansele de a obține o invitație la interviu.

Mult succes!

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • 810 Vizualizari
  • Imi place
  • 0 Nu imi place