0264 401393 / 0264 401394

Blog

Cum realizezi un CV când nu ai experiență?

Știu că ți-ai pus întrebarea asta de o mie de ori. Și la fel de bine știu că încă nu ai un răspuns care să te satisfacă 100%. Pentru că – nu-i așa? – când vrei să te angajezi, trebuie să ai un CV, dar, neavând experiență, nu prea știi ce să treci în acel CV.

Profesorii îți zic una, părinții alta, prietenii au și ei altă poveste, iar, la final, când te afli în fața câmpului gol din CV deasupra căruia scrie mare și sfidător ”Experiență profesională:”, te blochezi. Și închizi laptopul. Și nu rezolvi nimic. Și ești la fel de departe de primul job.

Din perspectiva mea de recrutor, răspunsul e unul cât se poate de simplu: indicat e să treci tot. ”Bine, bine”, vei zice, ”cum tot?” Hai să clarificăm lucrurile! Tot ce e relevant pentru un viitor prim job, mai exact, orice fel de activitate extra-curriculară ai avut. Ai participat la sesiunile de comunicare ale facultății? Felicitări și trece imediat asta în CV!

-    Ai făcut  voluntariat?
Ai ghicit, neapărat trebuie să incluzi și asta la capitolul ”experiență”. Ai ajutat la organizarea Balului Bobocilor sau la cel de absolvire? O să zici că a fost o nimica toată, dar, crede-ne, angajatorii vor lua în calcul și astfel de experiență. Mai mult decât atât, și dacă ai fost membru în vreo organizație studențească pe o perioadă mai lungă, e indicat să treci asta în CV, chiar dacă nu ai avut neapărat activități remarcabile.

-    Ai avut activități extrașcolare?
Și aici răspunsul e destul de neașteptat, pentru că inclusiv un voluntariat sau o participare la Sesiunile de Comunicări pot transmite angajatorului extrem de multe despre tine. Leonard Rizoiu explică în detaliu acest lucru: „Un angajator poate să vadă în astfel de acțiuni extra-curriculare faptul că ai spirit de echipă sau că ai o motivație puternică de dezvoltare personală și – de ce nu? – profesională.”

Evident că ideal ar fi să ai experiențe tangibile și cât mai aproapiate de câmpul muncii, nu doar pentru a-i impresiona pe angajatori, ci, mai ales, pentru a te obișnui tu cu ceea ce înseamnă primul job și să vezi cum te simți în context profesional, cum te înțelegi cu colegii și care e dinamica relațiilor în cadrul formal. Dar până atunci, e important să nu uiți că absolut orice experiență extra-curriculară pe care ai avut-o poate să-ți aducă puncte în plus la interviu și te poate duce cu un pas mai aproape de primul job!

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • 675 Vizualizari
  • Imi place
  • 0 Nu imi place