0264 401393 / 0264 401394

Blog

Cum mă poate ajuta un Consilier Vocațional?

Consilierul Vocațional este un specialist care a absolvit un curs de specializare, a parcurs o perioadă de practică supervizată și a susținut un examen, în urma căruia a primit o Certificare recunoscută de Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Activitatea unui Consilier Vocațional este reglementată prin lege, iar cei care practică această meserie au obligația de a unrma un cod etic și de a păstra confidențialitatea asupra discuțiilor purtate cu beneficiarul.

Rolul Consilierului Vocațional în relație cu tinerii care se pregătesc să intre în câmpul muncii este de a îi ajuta în identificarea, evaluarea și conștientizarea cunoștințelor, abilităților și competențelor pe care ei le dețin și care le sunt necesare în mediul profesional, precum și a contribui la orientarea sau ghidarea către un parcurs profesional potrivit, în concordanță cu obiectivele lor de carieră.

Ce NU face Consilierul Vocațional
Pentru a înlătura eventuale confuzii, este bine să începem prin a lămuri ce NU face sau ce NU este specialistul în consiliere vocațională:
    nu este psiholog sau psihoterapeut
    nu judecă deciziile pe care le iei și nu pune ”etichete”
    nu este persoana care caută job în locul tău
    nu ia decizii în locul tău
    nu își va impune părerea și nu va ”forța” luarea unei decizii, împotriva voinței tale

Ce presupune colaborarea cu un Consilier Vocațional?
Nevoia de a primi sprijin în orientarea privind parcursul profesional nu este specifică exclusiv celor aflați la început de carieră, ci poate fi întâlnită inclusiv la profesioniști cu mulți ani de experiență în câmpul muncii, indiferent că au 5, 10 sau 20 de ani de activitate.

În cadrul ședințelor de orientare în carieră, Consilierul Vocațional inițiază un proces de cunoaștere, pornind de la nevoile și obiectivele tale profesionale. Acestea constituie ”firul călăuzitor” în discuțiile voastre și îl ajută pe consilier să ghdeze discuția către atingerea obiectivelor, prin identificarea și folosirea celor mai potrivite metode și resurse care pot ajuta.

Un prim pas în consiliere este discuția de prezentare, urmată de identificarea, evaluarea și conștientizarea cunoștințelor, abilităților și competențelor tale, precum și de o analiză a punctelor forte și slabe din profilul tău de potențial candidat.
Conștientizarea punctelor tale forte îți va fi de ajutor în discuțiile cu angajatorii și astfel te vei putea pune mai bine în valoare ca fiind un candidat valoros, chiar dacă ești la început de carieră. În același timp, identificarea corectă a punctelor slabe te ajută să înțelegi care sunt ariile în care ai nevoie de îmbunătățire, dacă sunt cursuri pe care le poți urma pentru a completa un set de informații sau competențe necesare în parcursul tău profesional.

 

În timpul ședințelor, Consilierul Vocațional poate folosi diverse întrebări, teste și formulare, necesare unei cât mai bune cuoașteri și, având aceste repere în profilul tău personal și profesional, el ghidează discuția către identificarea posibilelor opțiunilor de carieră, intervenind cu sfaturi și recomandări care te vor ajuta să obții claritate cu privire la direcția profesională potrivită.

Consilierul Vocațional este cel care te poate ajuta cu întocmirea CV-ului și cu recomandări privind completările ulterioare, pe măsură ce vei acumula experiență profesională. În egală măsură, poți solicita consilierului sfaturi și recomandări privind modul de identificare a rolurilor potrivite ție dintre nenumăratele opțiuni de angajare disponibile.

Fiind la început de carieră, îți va fi foarte utilă expertiza unui Consilier Vocațional cu privire la derularea procesului de recrutare, întrucât el te poate pregăti pentru interviu, oferindu-ți sfaturi și recomandări, pentru a ști ce așteptări să ai în fiecare etapă a procesului. Puteți, de asemenea, să programați o ședință în cadrul căreia să simulați un interviu, pornind de la un anunț de recrutare pentru un post care este de interes pentru tine, iar feedback-ul pe care ți-l va oferi la final consilierul te va ajuta să înțelegi perspectiva angajatorului – cum te privește recrutorul sau managerul, în funcție de modul în care te prezinți și răspunzi la întrebări în cadrul interviului.

După cum observi, consilierea în carieră este un proces intens și complex, la finalul căruia vei fi pregătit pentru a face pașii corecți în atingerea obiectivele tale profesionale – fie că sunt pe termen scurt sau mediu, fie că sunt parte dintr-un plan de carieră pe termen lung.

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • 1325 Vizualizari
  • Imi place
  • 0 Nu imi place