0264 401393 / 0264 401394

Blog

Conduită de antreprenor

În perioada în care eu mă pregăteam să intru în campul muncii, adică în anii 2000, nu erau foarte multe modele de carieră în jurul meu: toți profesioniștii la care eu mă uitam aveam un loc de muncă, activând ca angajați într-o companie. Nu exista o altă opțiune profesională pentru mine, la acea etapă. Treptat, am învățat că a fi angajat este o opțiune profesională, însă nu este singura – am descoperit că pot fi propriul meu angajat, ca profesionist independent în piața dar, și că pot crea propria mea afacere.

Drumul meu către antreprenoriat a început cu freelancingul – am acționat ca profesionist independent în piață. Eu eram cea care căutam proiecte în care puteam contribui și emite facturi pentru contribuția mea. A fost o opțiune profesională care m-a învățat foarte multe, atat la nivel personal cat și profesional. Sunt acum în piața muncii din ce în ce mai multe oportunități de a munci doar pe proiecte, a fi parte pe o anumită durată de timp, din realizarea unui proiect, într-o arie de business anume, avand o competență relevantă. Poate fi vorba despre profesii independente, precum jurnalist, scriitor, medic, avocat, psiholog, trainer, programator ... Însă sunt din ce în ce mai mult căutate și alte competențe precum: managementul de proiect, capabilitatea de a vinde servicii și produse, capabilitatea de a face design (produse, servicii, arhitectură, design vestimentar, de exemplu). Eu am fost curioasă și am studiat zona de psihologie și învățare umană și organizațională. Astfel, din curiozitate, am ajuns să urmez cursuri de formare și dezvoltare în arii precum coaching, psihoterapie individuală și de grup, și am realizat că aceasta este zona mea de interes profesional. Și că pot să fac o carieră în acest domeniu. Cu aceste interese și competențe eu puteam munci în diferite organizații ca angajat, însă am ales să fiu un profesionist independent. Nu a fost o alegere ușoară, deoarece a fost necesar ca eu să pot gestiona singură întreg demersul:
- să găsesc proiecte unde sunt necesare competențele mele de coaching
- să creez oferte care pun în valoare competențele mele și au șanse să fie cumpărate
- să livrez ceea ce clienții au cumpărat de la mine
- să sigur partea administrativă și financiară, cu tot fluxul său de acțivități: creare entitate juridică, plată taxe, plată impozite periodic, fără întarzieri
- marketing și poziționare în piață pentru a fi vizibil

Sunt multe activități necesare pentru ca un freelancer să poată munci sustenabil și să se poată întreține din munca sa. Totodată, aceste activități pot fi învățate și dezvoltate, în practică, dar și împreună cu alți profesioniști specializați în învățare: profesioniști în coaching, mentori, cursuri de specialitate.

Eu am învățat lecții valoroase, fiind coach independent (freelancer): am învățat care este valoarea mea reală în piață, am învățat să vand și să cultiv relații profesionale cu oameni relevanți pentru mine, am învățat să fiu organizată și disciplinată și să livrez ceea ce am promis. Sunt recunoscătoare anilor în care am acționat ca freelancer pentru toate aceste lecții.

Am activat peste 10 ani ca freelancer, pană când am decis că am suficient curaj pentru a crea propria mea organizație. Pornind de la ceea ce am învățat ca freelancer și de la ceea ce am văzut în piață, am intrat în antreprenoriat: am creat o idee de afacere în zona de învățare organizațională, care are un model de business atât în piața de retail (vânzare directă către clientul final), cât și în piața corporate (vânzare către organizații). În această nouă companie am atras langă mine câțiva oameni împreună cu care am simțit eu că pot dezvolta afacerea. A fost nevoie să investesc bani, pentru crearea firmei, pentru poziționarea sa pe piață, pentru plata salariilor până la momentul la care încasa și firma suficient cât să își poată susține cheltuielile.

Rolul meu în această organizație era unul de creator al întregului sistem, persoana care avea idee cum ar trebui să activăm ca o companie pe piață: ce servicii/ produse livrăm, caracteristicile acestor servicii/ produse, modul lor de vânzare  - întreg fluxul de la intrarea pe piață până la ieșirea din firma noastră, era, la început, doar în mintea mea. Treptat, am învățat să creez și să implementez procese de lucru, astfel încât activitățile să poată fi preluate de oamenii din echipa mea și eu doar să coordonez activitățile și atingerea rezultatelor dorite. Antreprenoriatul m-a învățat multe alte lecții, atât personale, cât și profesionale. O lecție importantă este legată de oamenii cu care aleg să mă asociez în afaceri, de la partenerii de afaceri până la colegii și angajații mei. M-a învățat despre utilitatea lucrului cu profesioniști, care au valori similare cu ale mele: respectarea promisiunilor făcute, performanța, atenția la calitate. M-a învățat să am încredere în ideile mele și să le pun în practică, pentru că în practică voi primi feedback și voi putea să le dezvolt – dacă răman doar în mintea mea, ideile nu se dezvoltă, ci au darul de a se face uitate.

Am muncit aproape 10 ani ca angajat în diverse organizații, aproape 8 ani ca freelancer și peste 3 ani ca antreprenor. Cred cu tărie că freelnacingul și antreprenoriatul sunt opțiuni viabile pentru o carieră împlinită, în care ne dăm voie să ne urmăm visele și pasiunile.

 

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • 587 Vizualizari
  • Imi place
  • 0 Nu imi place