0264 401393 / 0264 401394

Blog

„BOBOCII” POLITEHNIŞTI LA ÎNCEPUT DE DRUM.....

Trecerea  de pe băncile liceului pe cele ale facultăţii constituie adesea un factor de stress pentru voi, bobocii din anul I, întrucât vă întâlniţi cu noi provocări cum ar fi: plecarea de acasă din familie, faptul că deveniţi brusc independenţi, vă construiţi o nouă reţea de socializare,  vă asumaţi anumite responsabilităţi pentru prima oară şi în plus sunteţi preocupaţi să faceţi faţă exigenţelor universitare... nu e deloc usor.....

Treceţi acum într-o altă etapă din viata voastră, etapă care marchează începutul trecerii de la adolescenţă la vârsta adultă. Insă, cu tot greul de la început, fiţi  convinşi că începeţi cea mai frumoasă aventură din viaţa voastră, STUDENȚIA, o aventură a cunoaşterii şi auto-cunoaşterii, a maturizării voastre profesionale şi umane.

Mulţi dintre voi veţi simţi la un momentdat un fel de presiune psihică apăsătoare văzând volumul mare de cursuri şi lucrări, proiecte, teme...şi gândul să abandonaţi va pune stăpânire pe voi... Insă, nu e cazul să cedaţi! Trebuie să va înarmaţi cu mult curaj, cu voinţă şi să vă continuaţi drumul pe care aţi pornit! Primele săptămâni de studenţie sunt mai delicate, şi orice decizie luată în grabă poate avea un impact major asupra realizării voastre profesionale, care vă poate marca pentru tot restul vieţii...

Din experienţa mea de fost student (actualmente cadru didactic) vă voi împărtăşi câteva trucuri care ar putea avea un efect benefic în adaptarea cu noul vostru statut, cel de student:

    Incercaţi să socializaţi, să vă cunoaşteti colegii de grupă şi de an, pentru că toţi, absolut toţi trăiesc aceleaşi sentimente ale începutului vieţii de student, aceleaşi experienţe...Imprieteniţi-vă cu colegii! Puteţi lega prietenii durabile, vă puteti ajuta reciproc, vă puteţi sfătui în realizarea sarcinilor, a temelor...

    Fiţi organizaţi, folosiţi o agendă, de preferat clasică, pe suport de hârtie, dar şi una electronică pe telefon este bună... notaţi în agendă toate datele importante: orar, termenele de realizare ale temelor/ proiectelor, lista de cumpărături, lista de priorităţi, activităţile sportive...

Dacă nu vă surâde ideea cu agenda, trebuie neapărat să agăţaţi un calendar pe perete în care să marcaţi toate activităţile..

    Alegeţi-vă un loc ideal pentru studiu, luminos, liniştit în măsura în care este posibil, în bibliotecă sau în camera voastră de student, dar să predomine o atmosferă de studiu, în calm şi linişte...

    Frecventaţi cursurile, laboratoarele şi seminariile, fie că acestea se ţin online sau onsite! Cedaţi tentaţiei de a dormi mult dimineaţa, riscând astfel să rataţi cursurile fixate în orar la orele dimineţii...

    Luaţi legătura cu tutorele de an, care poate să vă dea sfaturi interesante, care vă privesc în mod direct, strategii de învăţare, strategii de depăşire a unor situaţii dificile...

    Căutaţi un echilibru! Viaţa studenţească se caracterizează printr-un ansamblu de evenimente sociale şi universitare. Nu vă îndepărtaţi de obiectivele care privesc studiul, învăţarea! Străduiţi-vă să aveţi rezultate bune! Chiar dacă aţi avut în liceu note bune, în facultate este nevoie de un efort susţinut pentru a merge mai departe...

    Fiţi „cool”: mâncaţi sănătos, faceţi sport! Prin sport vă dezvoltaţi armonios şi vă eliberaţi de stress. Ascultaţi muzică, vă uitaţi la un film, încercaţi să vă procuraţi sau să vă induceţi o stare de bine... Alungaţi tristeţea: râdeti, cântaţi, dansaţi, faceţi sport neapărat!

    Nu cheltuiţi banii inutil! Vă puteţi face o listă de priorităti şi puteţi încerca să vă sporiţi bugetul prin anumite activităţi care să nu afecteze totuşi programul de la şcoală...

    Fiţi responsabili de acţiunile voastre! Nu faceţi un lucru doar pe jumătate! Incercaţi să duceţi la bun sfârşit ceea ce aţi început... Nu-i blamaţi pe alţii, încercaţi să vă recunoaşteţi greşelile şi să le corectaţi! A fi adult înseamnă a fi responsabil!

    Nu luaţi decizii pripite! Perioada studenţiei este momentul ideal ca să descoperiţi cine sunteţi, ce aspiraţii aveţi, ce vă place să faceţi, ce doriti să deveniţi sau să realizaţi... Consultaţi specialiştii de la Centrul de consiliere şi orientare în carieră! Aceştia vă vor ajuta să va construiţi un viitor profesional sigur şi stabil!

In cele ce urmează puteţi urmări un interviu acordat de către un „boboc” din anul I, Mihai Tudor Popescu, student la Facultatea de Automatică:

Reporter:  Bună Mihai! Cum ţi s-a părut trecerea aceasta bruscă, de pe băncile liceului pe cele ale facultăţii?

M-T Popescu: Bună ziua! Prima săptămână de facultate a fost una plină de experiențe noi. Începând cu primele ore susținute de profesori și până la colegii pe care nu îi cunoșteam, am reușit să mă acomodez la viața de student.

Reporter: Ai ales Facultatea de Automatică. Eşti mulţumit de alegerea făcută?  Este aşa cum ţi-ai imaginat, corespunde aşteptărilor tale?

M-T Popescu: Facultatea de Automatică a reprezentat un drum pe care am vrut să-l parcurg încă din perioada liceului. Sunt foarte încântat de căldura cu care ne-au întâmpinat profesorii și de abia aștept să învăț cât mai multe lucruri noi din domeniul ingineriei.

Reporter: Cum ţi se par cursurile online? Există dificultăti în ceea ce priveşte audierea sau dificultăţi de înţelegere, de receptare corectă şi eficientă a informaţiilor furnizate de către profesori?

M-T Popescu: În situația actuală, consider că aceste cursuri online sunt cel mai bun mod de predare, întrucât informația este bine recepționată de studenți, iar platforma pusă la dispoziție de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca funcționează perfect și cu un colectiv mai mare.

Reporter: Ce dificultăţi  ai întâmpinat şi cum le-ai făcut faţă?

M-T Popescu: O dificultate peste care am reușit să trec, împreună cu îndrumătorul meu de an, a fost înțelegerea orarului. În liceu, orarul a fost unul simplu și eram obișnuit cu el, dar la facultate, a trebuit să trec la alt sistem, puțin mai complex.

Reporter: Având în vedere că multe activităti se deruleaza online, reuşiti să socializaţi, voi, colegii?

M-T Popescu: Generația noastră petrece mult timp conectată online, iar acest fapt ne-a ajutat să ne cunoaștem foarte rapid chiar dacă nu ne-am văzut față în față.

Reporter:  Relaţia cu profesorii de la facultate este diferită faţă de cea cu profesorii din liceu?

M-T Popescu: După prima săptămână, impresia mea este că relația pe care o vom avea cu profesorii de la facultate va fi diferită față de legătura pe care am avut-o cu profesorii de la liceu. Pe de altă parte, sunt convins de faptul că toți profesorii doresc să ne fie aproape și să ne învețe cât mai multe lucruri.

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • 813 Vizualizari
  • Imi place
  • 0 Nu imi place